Straipsnis apie DFKA

Straipsnelis apie DFKA treniruočių sistemą, pagal kurią treniruojame mūsų studijos lankytojus:

OXE_9600

Efektyvus ir sveikas sportas be treniruoklių – ar tai įmanoma?

Pavasarį beveik visi skubame sportuoti. Juk tikslas vienas – būti gražiems ir vasarą pasitikti, didžiuojantis tobulu kūnu. Parkai, treniruočių salės, treniruokliai – tinka viskas, kas tik padeda sumažinti per ilgą žiemą sukauptą „turtą“, bet ar visos treniruotės iš tiesų naudingos, ar treniruokliai sportui reikalingi, galų gale – ar sportas gali būti smagus užsiėmimas? Apie visa tai kalbamės su funkcinių treniruočių studijos „Vitalis Sport“ bandraturčiu, asmeniniu treneriu Pauliumi Velaikiu.

Daugiafunkcės kryžminės treniruotės – iš tiesų vis dažniau skambantis terminas. Kas tai?

DFKA – tai viena funkcinių treniruočių metodikų, apimanti kelių skirtingų sporto šakų pagrindinius elementus, kurių dėka yra stiprinama sveikata bei gerinamas žmogaus fizinis parengimas. Šiose treniruotėse praktiškai nenaudojami tradiciniai treniruokliai.

Šių treniruočių metu yra apkraunami visi kūno raumenys. Tik čia, skirtingai nei sportuojant pagal kultūrizmo ar fitnio metodikas, visi raumenys dirba vienu metu ir harmoningai. Yra imituojami natūralūs judesiai, dėl kurių žmogus juda kasdieniniame gyvenime. Žmonės yra mokomi, kaip judėti erdvėje saugiai ir efektyviai, mokomi ne žaloti save, o sustiprinti savo sveikatą bei pagerinti darbingumą ir bendrą savijautą.

Per treniruotes žmonės mokomi judėti taip, kad judesys tausotų sąnarius bei stuburą ir efektyviai apkrautų visus raumenis, kuriuos siekiama išlavinti. Taip pat visi pratimai yra grupuojami taip, kad pakankamą krūvį gautų ir širdis. Šios metodikos pagrindinis privalumas yra tas, kad krūvį galima lengvai individualizuoti pagal kiekvieną žmogų konkrečiai taip, kaip jam yra optimaliausia. Taip, kad širdis sustiprėtų, o ne būtų perkrauta. Kad raumenys būtų išvystyti visi ir proporcingai.

Metodikoje naudojami principai leidžia taip pat efektyviai treniruotis ir profesionaliems sportininkams, siekiantiems aukštumų savo pasirinktoje sporto šakoje, ir žmonėms, kurie nori sustiprinti sveikatą, sureguliuoti kūno svorį ir tiesiog gerai jaustis bei būti maksimaliai darbingiems, aktyviai leisti savo laisvalaikį.

Jokių treniruoklių? Ar tai gali būti veiksminga?

Tai ir yra veiksmingiausia kryptis, kurią žmogus gali pasirinkti. Visos funkcinių treniruočių metodikos yra optimalesnis pasirinkimas, nei treniruotės su treniruokliais, jei kalbama ne vien tik apie raumenų auginimą, o apie visapusį ir pilnavertį žmogaus lavinimą bei jo sveikatos stiprinimą.

Kad ir kaip būtų, savo laiku dauguma treniruoklių, esančių šiuo metu rinkoje, buvo sukurti išskirtinai patenkinti kultūristų poreikiams, siekiant maksimaliai išlavinti atskiras raumenų grupes, kurias vėliau būtų galima demonstruoti ant scenos. Tad, jei žmogaus tikslas yra toks, tai treniruokliai yra tinkamas pasirinkimas, bet jeigu tikslai – sustiprinti sveikatą, sustiprinti visa kūną bendrai, pagerinant ne tik raumenų tonusą, bet ir jų funkcionalumą, tai funkcinės treniruotės būtų teisingesnis pasirinkimas.

Tuomet atsiranda galimybė turėti ne tik išvaizdų ir sveiką kūną, bet ir kūną, kuris tarnauja jums, o ne kuriam tarnaujate jūs. Šiuo atveju treniruotės yra viso labo įrankis, leidžiantis gyventi efektyviau, nes jos tiesiog veiksmingos.

Kada galima pamatyti rezultatus, atliekant Jūsų treniruotes?

Geriau neskubėti su rezultatais. Kuo jų pasieksite lėčiau, tuo jie bus ilgalaikiškesni. Kūnas prie pokyčių turi įprasti. Nesvarbu, ar auginate raumenis, ar bandote atsikratyti riebalų pertekliaus, turite atsiminti, kad kūnui reikia laiko prisitaikyti prie pokyčių. Oda turi spėti susitraukti ar išsitempti. Širdis turi prisitaikyti prie krūvio. Taip pat ir sąnariai bei raumenys. Kalbant apie realius pokyčius, vidiniai visada yra greitesni nei išoriniai. Dėl to, kad treniruojantis yra atliekami dažniausiai kompleksinio pobūdžio pratimai, apkraunantys daug raumenų grupių vienu metu, sustangrinti kūną pavyksta pakankamai greitai.

Pradžioje tai būna vidinis pojūtis, ir jis atsiranda pakankamai greitai – maždaug po 3–4 savaičių. Vėliau pagerėjusį raumenų standumą pradeda pastebėti ir aplinkiniai. Tai gali įvykti po 6–8 savaičių. Apčiuopiamai pasikeisti išvaizda gali per 2–3 mėnesius, priklausomai nuo žmogaus, jo kūno tipo, genetinių ypatumų, dedamų pastangų ir daugybės kitų veiksnių, lemiančių pokyčių tempą.

Be to, svarbu ir apie kokius rezultatus yra kalbama. Jeigu žmogus ateina į treniruotes siekdamas atsipalaiduoti emociškai, tai tokį rezultatą jis gaus pakankamai greitai. Užteks kelių įvadinių treniruočių, kurios yra paprastesnės, o vėliau, kai atsiranda įvairių pratimų, įtraukiančių tarsi žaidimai, tai atsipalaiduoti ir pasikrauti emociškai pavyksta pakankamai greitai ir efektyviai. Sportas tikrai gali būti smagus.

Teigiate, kad sportas gali būti smagus ir nenuobodus?

Sportas tikrai gali būti ir smagus, ir ne nuobodus. Viskas priklauso nuo turimo žinių bagažo. Sportuojant pagal funkcinių treniruočių metodiką, yra kur kas didesnė pratimų įvairovė, kai kurie pratimai tikrai sukelia daug teigiamų emocijų. Pavyzdžiui, kai savo studijoje pastačiau keletą paprastų įrengimų, pastebėjau, kad jie tapo patys populiariausi būtent dėl patiriamų emocijų.

Žmonėms patinka, kai rezultatai yra paprastai pamatuojami. Jiems patinka pratimai, kurie yra tarsi iššūkis sau. Ir kai pastebi, kaip akivaizdžiai viskas keičiasi, atliekant pratimus, tai jiems sukelia daug teigiamų emocijų.

Taip pat pastebėjau, kad kuo toliau, tuo daugiau žmonės ieško kažko naujo, nestandartinio. Jie nori sportuoti kitaip. Daugeliui žmonių vis labiau atsibosta primityvios treniruotės su sudėtinga įranga. Pas mus studijoje viskas atvirkščiai: visa įranga visiškai paprasta, bet ja naudotis pakankamai sudėtinga: reikia žinoti, ką darai, užtat – tikrai įdomu. Ir žmones tai traukia. Kai susirenka būrys bendraminčių, nebelieka jokių abejonių, kad sportas yra ir smagus, ir visiškai nenuobodus užsiėmimas. Tik reikia turėti fantazijos ir žinių. Na, ir, aišku, noro sportuoti.

Kokias didžiausias klaidas žmonės daro sportuodami? Pavasaris, moterys ir vyrai skuba į sales išdailinti savo linijų. Ką jiems patartumėte?

Mano manymu, didžiausios klaidos būtų šios:

· reguliarumo trūkumas;

· netaisyklinga pratimų atlikimo technika;

· perdėtas pasitikėjimas maisto papildais, nekeičiant esminių gyvenimo, ypač mitybos, įpročių;

· perdėtas entuziazmas;

· nerealių tikslų sau iškėlimas;

Pakomentuosiu plačiau.

Reguliarumo trūkumas. Tai būtų galima sulyginti su periodiniu dantų valymų. Prieš vasarą išsivalote dantis, po to apie juos atsimenate tik rudenį. Taip juk dažniausiai būna su sportu. Nors kūnas reikalauja pastovios priežiūros, kaip ir dantys, todėl sportuoti reikėtų reguliariai.

Netaisyklinga pratimų atlikimo technika. Taisyklinga technika užtikrina ne tik treniruočių efektyvumą ir saugumą, bet ir jų reguliarumą. Jei nebus traumų, galėsite sportuoti reguliariai. O ir rezultatų pasieksite ne tik greičiau, bet ir geresnių.

Apie papildus. Pats jų apibūdinimas pasako viską. Geriausiu atveju jie tik gali papildyti jūsų racioną, bet ne išspręsti visas jūsų problemas, kokios jos bebūtų – ar tai riebalų perteklius, ar raumenų trūkumas. Nors jei kalbėti apie raumenų auginimą, tai be papildų tik nedaug kas gali pasiekti realių rezultatų. Dauguma be jų sunku apsieiti. Kitas klausimas, ar raumenų auginimas yra siektinas tikslas, nes daug svarbiau yra tai, ką žmogus gali, o ne kaip jis atrodo.

Perdėtas entuziazmas. Perdėtas entuziazmas dažniausiai greitai praeina. Be to, ir greitai pasiekti rezultatai dažniausiai yra trumpalaikiai. Taip pat yra didelė rizika pakenkti sveikatai. Viskas turi būti atliekama ne maksimaliai, o optimaliai – tai garantuoja ne tik užsiėmimų pastovumą, bet ir rezultatų ilgalaikiškumą. Ir taip yra tikrai saugiau žmogaus sveikatai.

Nerealūs tikslai. Daugelis žmonių dėl perdėtos reklamos, kaip turi atrodyti gražus žmogus, išsikelia sau nerealius tikslus, kurių siekimas vargu ar gali būti susijęs su gera savijauta ir stipria sveikata. Niekas nesako, kad judėjimo trūkumas ar riebalų perteklius yra gerai, bet kraštutinumai nėra gerai.

Gerai matomi ir ryškūs taip vadinami „šeši kubeliai“ tikrai nėra tai, ko reikėtų siekti labiausiai. Ypač moterims. Riebalų turi kažkiek būti. Jie atlieka ne tik apsauginę funkciją, bet ir palaiko žmogaus darbingumą, taip pat kūno temperatūrą. Žmogus be papildų tiesiog negali būti pakankamai aktyvus ir darbingas ilgą laiką bei turėti ryškius pilvo raumenis. Riebalų neturi būti daug, bet kažkiek jų reikia.

Dauguma modelių, demonstruojančių dailų, gerai treniruotą ir sportišką kūną, dažniausiai negali pasigirti gera sveikata. Pakankamai didelis vartojamų farmacinių preparatų ir maisto papildų kiekis stipriai apkrauna ir širdį, ir kepenis, ir kitus vidaus organus. Tokie rezultatai dažniausiai yra laikino pobūdžio ir su atitinkamomis pasekmėmis. Todėl rekomenduočiau pamąstyti apie tai ir realiau į viską žiūrėti. Kad ir kaip būtų, svarbiausia – gera sveikata ir gera savijauta.

Paimta iš: Efektyvus ir sveikas sportas be treniruoklių – ar tai įmanoma? | Alfa.lt

Leave a Reply